Kinderen en honden: 3 aandachtspunten

Je kan niet voorzichtig genoeg zijn. Zeker wanneer het gaat om je oogappels: je kinderen. Hoe goed je kind een bepaalde actie ook bedoelt, een hond kan het als een bedreiging interpreteren. De gevolgen hoeven we je niet uit te leggen. Belangrijker zijn de maatregelingen die je kan treffen ter preventie. Hieronder volgen drie aandachtspunten. Houd er rekening mee en laat niets aan het toeval over.

1. Vraag de toestemming van de eigenaar

Wanneer je met je kinderen een hond van een andere eigenaar benadert, doe je er goed aan je kinderen afstand te leren nemen van de hond. Houd je kinderen in de gaten en laat hen nooit naar de hond toelopen. De hond kan het als een bedreiging ervaren. Laat hen de hond enkel strelen nadat je de eigenaar om toestemming gevraagd hebt. Vaak zijn honden het niet gewoon om met kinderen om te gaan. Dan kan je een streling beter vermijden.

2. Vraag de toestemming van de hond

Vergeet ook niet om toestemming te vragen aan de hond. Jawel, ook de hond heeft zijn mening. En die kan je maar beter respecteren. Laat je kind daarom eerst toenadering zoeken door zijn hand rustig naar de hond toe te brengen en observeer daarna grondig diens lichaamstaal. Komt hij op een kalme manier aanwandelen of snuift hij rustig aan de hand van je kind? Dan heb je geluk: de hond voelt zich niet bedreigd. Richt hij zijn kop weg, begint hij te blaffen of verstopt hij zich achter zijn baasje? Vergeet dan het strelen en houd je kinderen uit de buurt van de hond. Deze hond heeft duidelijk geen zin in contact met je kind.

3. Aai de hond

Wanneer de vorige stappen met succes zijn afgerond, kan je je kind de hond laten aaien. Ook hier houd je best je aandacht erbij. Onthoud dat, hoewel het meestal wel zo gedaan wordt, honden er niet van houden om zich te laten strelen op de bovenkant van hun kop. Honden hebben er een blinde vlek waardoor ze een natuurlijke reflex hebben om op te kijken wanneer een hand hen daar streelt. Zijn tanden zijn dan natuurlijk gevaarlijk dicht in de buurt. Er zal dan maar juist iets onverwachts gebeuren. Vergeet je kind ook niet te vertellen voorzichtig om te gaan met de oren en ogen van de hond. Dit zijn de gevoelige plekjes van het dier. En juist ja, die verdragen geen ‘onschuldige’ kinderhandjes.

Dit bericht is gepost op 21 March 2008 om 16:26 uur en is geplaatst in Honden psychologie.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.