Een huisdier verandert je leven

Voel je je ongelukkig, overwerkt of uitgeblust? Gedaan met therapieën die op niets uitdraaien, het is tijd voor een nieuwe behandeling: een huisdier.

Het is eigen aan de mens dat we nood hebben aan sociaal contact, gebaseerd op steun en vriendschap. Een dier is uit nature opgewekt, onbewust, maar heel oprecht. Deze eigenschap maakt van een huisdier een onvoorwaardelijke vriend, waar je altijd op kan rekenen!

Het is eigen aan de mens dat we nood hebben aan sociaal contact, gebaseerd op steun en vriendschap. Een dier is uit nature opgewekt, onbewust, maar heel oprecht. Deze eigenschap maakt van een huisdier een onvoorwaardelijke vriend, waar je altijd op kan rekenen!

Enkele voorbeelden

Het is algemeen bekend dat honden een positieve invloed hebben op de mens. Iedereen kent ongetwijfeld de blindengeleide hond. Shetlandpony’s worden nu al gebruikt voor hippotherapie, een therapie die onder meer autistische kinderen helpt hun gevoelens te uiten en te verwoorden. Bovendien bracht recent onderzoek in de Verenigde Staten aan het licht dat mensen mét een huisdier twee keer minder stress vertonen dan mensen die geen huisdier hebben. Een dier kan dus een grote impact hebben op de mens.

Voor wie?

Een huisdier is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Zo kunnen mensen met een erg druk leven er beter voor kiezen geen dier in huis te nemen, daar ze amper tijd hebben voor zichzelf, laat staan voor een huisdier. Mensen die veel tijd thuis spenderen, kunnen wel baat hebben bij een huisdier. Als ze veel alleen zijn en ze komen thuis waar hun ‘dier-vriend’ op hen wacht, dan kunnen ze deze thuiskomst als een positieve boost ervaren.

Een huisdier houdt je immers constant gezelschap en zorgt voor afleiding. Ook mensen die een moeilijke tijd doormaken en erg in de put zitten, kunnen uit de liefdevolle omgang met een huisdier veel positieve energie halen. Een dier zal je niet beoordelen en luistert altijd. Daarenboven geeft het je een doel in je leven, iets om voor te zorgen en naar te streven.

Welk huisdier?

Welk huisdier het meest geschikt is voor je, hangt af van verschillende factoren. Mensen die geen tuin hebben, kiezen best niet voor een hond. Een hond heeft plaats en ruimte nodig. Een kat kun je gerust binnen houden, alhoewel ze onafhankelijker is dan bijvoorbeeld een hond. Als je écht geen tijd of geld hebt, dan kies je best voor kleinere huisdieren als vissen, vogels, schildpadden of hamsters.

Wees overtuigd

Als je beslist om een huisdier te nemen, wees er dan absoluut zeker van dat je er genoeg tijd voor hebt. Het kan je emotionele en mentale steun geven en de ‘gaten’ in je leven opvullen, maar een huisdier is geen paar schoenen die je onlangs hebt gekocht en even wegzet in de kast. Je bent er verantwoordelijk voor. Als een dier je leven op zo’n wonderbaarlijke wijze kan veranderen, dan moet je het het respect geven dat het verdient.

Dit bericht is gepost op 5 March 2008 om 15:44 uur en is geplaatst in Huisdieren algemeen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.