Zo voorkom je dat je hond een kind bijt

Het aantal kinderen dat elk jaar gebeten wordt door een hond, wordt geschat op 2,8 miljoen. Het merendeel van deze beten is niet afkomstig van een dolgedraaide hond, maar wel van een hond die ze kennen. Maar liefst de helft komt van de hond in de eigen familie, de overige veertig procent van een hond uit vriendenkring of van de buren. Verontrustend.

De meeste mensen gaan ervan uit dat hun hond nooit een kind zal bijten, omdat hun hond een goede hond is, en omdat ze hem goed hebben opgevoed. De waarheid is anders: enkele tips voor ouders op een rij.

Koop een hond die goed is in de omgang

Elk hondenras heeft zijn eigen karakter. Als je kinderen hebt, zoek dan een hond die bij het gezin past, namelijk een hond die goed is in de sociale omgang. Een hond die goed kan omgaan met kinderen, zal je kind het voordeel van de twijfel geven in geval van een misverstand, zoals het stappen op zijn staart bijvoorbeeld. Kinderen kunnen af en toe ongewild hun huisdier pijn doen. Als de hond dan niet van kinderen houdt, zit je met een probleem.

Houd altijd toezicht

Toezicht is erg belangrijk als het op de veiligheid van je kind aankomt. Toezicht op je kind, maar ook toezicht op de hond. Samen met een basiskennis van hondengedrag zijn dit de basispijlers.

Honden houden niet van knuffels

Honden houden niet van knuffels. Een jammerlijke zaak voor ons, want wij mensen houden ervan. Sommige honden leren het te accepteren, maar heb je al ooit een hond een andere hond zien knuffelen? Als we dit zien gebeuren, is het meestal niet zo vriendelijk bedoeld. Het duidt op (het begin van) een gevecht. Een knuffel behoort nu eenmaal niet tot het natuurlijke hondengedrag.

Als je dit weet, dan begrijp je dat er hieromtrent misverstanden kunnen ontstaan. Kinderen zijn van nature aanhankelijk, ze hangen als het ware vaak aan moeders rok. Als een hond in zijn hok kruipt en ‘eigen ruimte’ nodig heeft, zorg er dan ook voor dat je kind deze ruimte respecteert.

Leer de lichaamstaal van de hond kennen

Hieronder vind je enkele signalen die erop wijzen dat je hond stress heeft:

1.Hij likt aan z’n lippen. Dit gebeurt meestal erg snel en in een oogopslag. De hond steekt z’n tong uit en likt aan z’n lippen. Het is het meest voorkomende signaal.
2.Hij geeuwt. Als je hond geeuwt, dan is hij niet tevreden en moe, maar gestresst.
3.Hij schudt zich uit. De hond schudt zich uit zoals hij dat zou doen al hij nat is, meestal terwijl hij wegloopt.
4.Hij blaast. Dit is de allerlaatste waarschuwing, en vindt meestal plaats net voordat de hond bijt. Het is een ultieme poging om je duidelijk te maken dat je op afstand moet blijven.

Het belangrijkste dat we moeten leren uit dit alles is dat kinderen kinderen blijven, en honden honden. We kunnen ze hun gedag niet kwalijk nemen. Als ouder is het wel onze taak om ze met elkanders gedrag te leren omgaan. Kind en hond moeten elkaar accepteren en respecteren. En zo kunnen we er allemaal voor zorgen dat het aantal hondenbeten drastisch vermindert!

Tags No Tags

Dit bericht is gepost op 5 March 2008 om 15:27 uur en is geplaatst in Honden psychologie.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.