Hoe leer je je hond zwemmen?

Honden die regelmatig zwemmen zijn sterker, fitter en lopen minder risico op de ontwikkeling van cardiovasculaire ziekten. Puppy’s worden dan wel geboren met de natuurlijke aanleg om te ‘trappelen’, toch is horizontaal door het water zwemmen voor veel honden een grote uitdaging.

Begin eraan!

Kies een warme, aangename dag uit voor je honds eerste zwemles. Neem een helper mee die je hond kent en kies een strand of rivier uit die er niet te intimiderend uitziet. Vermijd hoge golven, jetski’s en zwemplekken waar veel geschreeuw en geplons is.

Als je een pup leert zwemmen, zal het je opvallen dat hij vol enthousiasme het water in rent. Een pup heeft nog niet geleerd bang te zijn voor het water. Oudere honden zijn angstiger en vermijden het water. Maar denk nu niet dat ze gewoon niet willen zwemmen.

Zwemles

Draag je hond in kniediep of middeldiep water. Plaats een hand onder je honds buik en houd het achterste deel zo dat je honds staart in het water hangt. Richt je naar je helper op het droge en laat je hond zakken. Van zodra de poten het wateroppervlak raken, zul je merken dat ze beginnen te bewegen.

Als de hond uitbundig aan het trappelen is, haal je je hand onder zijn buik vandaan en houd je het achterste deel aan de staart een beetje omhoog, om het op een lijn met het wateroppervlak te brengen. Als je de hond loslaat, moet je helper aan de kant klappen en aanmoedigende woordjes roepen.

Op dezelfde manier kun je je hond leren zwemmen in een zwembad. Doe dit alleen als je het ziet zitten de hondenharen uit de zwembadfilter te verwijderen. Laat je hond eerst wennen aan de omgeving van het zwembad en toon hem de trapjes. Doe een paar stapjes naar achter terwijl je de hond vasthoudt, en laat hem terugzwemmen naar de trappen. Herhaal deze oefening een paar keer.

Het is een aanrader een hond mee te nemen die al gewend is aan het water, best een speelkameraadje van jouw hond. Jouw hond zal de andere zonder twijfel willen nadoen!

Veiligheid

Veel honden vinden het leuk stokken en andere drijvende voorwerpen uit het water te halen. Maar denk eraan dat ze, net als mensen, moe kunnen worden of kramp krijgen. Let vooral op met puppy’s, oudere honden en smallere rassen. Zij mogen zich niet forceren.

Dit bericht is gepost op 19 februari 2008 om 09:03 uur en is geplaatst in Honden training.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Hoe dien je een kat orale medicatie toe?
Waarom wordt je hond agressief?