Hoe dien je een kat orale medicatie toe?

Als je kat ziek is, moet je hem in veel gevallen een pilletje od drankje toedienen. Katten vinden het, net als kinderen, niet leuk medicijnen te moeten doorslikken. Daarbij komt dat katten niet begrijpen wat je aan het doen bent. Het is belangrijk dat een kat de medicatie die hij krijgt niet terug uitspuwt. Hier vind je twee verschillende manieren

Vloeistof

1. Houd de kat in bedwang. Houd je rechterhand onder het lichaam van de kat, onder zijn borst. Zo blijft de borst in je handpalm rusten. Hef de kat vastberaden op, zodat hij vastzit tussen je voorarm en je bovenlichaam.
2. Als er een assistent is, plaats de kat dan op een tafel of een bank. Plaats twee handen rond de schouders van de kat en druk hem zachtjes maar kordaat tegen de tafel. Zo kan hij zijn voorste klauwen niet gebruiken om te krabben.
3. Als de kat zich agressief gedraagt, laat een assistent hem dan helemaal bedekken met een handdoek, met uitzondering van de kop.
4. Houd de mond kat zachtjes dicht en houd zijn kop lichtjes naar boven.
5. Gebruik een plastieken oogdruppelaar of doseerspuit in de hoek van de kat zijn mond. Plaats de vloeistof een beetje in de mond en laat de kat slikken voor je helm meer geeft.
6. Wrijf zachtjes over zijn keel om hem te stimuleren de rest door te slikken.

Pillen

1. Plaats je hand over de kop van de kat, zodat je je duim en wijsvinger net achter de lange hoektanden houdt. Laat de kop van de kat tegen je handpalm rusten.
2. Houd de kop van de kat naar achteren, zodat de neus naar boven wijst.
3. Duw je duim en je wijsvinger samen, zo zal de kat zijn mond opendoen.
4. Houd de pil tussen de duim en de wijsvinger van je andere hand. Gebruik je middelvinger om de onderste kaak naar onder te duwen. Leg het pilletje zo ver mogelijk.
5. Sluit de bek van de kat en wrijf over z’n kaak om hem te stimuleren het pilletje door te slikken.
Tip: als de pil erg groot is, wrijf hem dan in met boter zodat hij gemakkelijker af te slikken is.

Dit bericht is gepost op 19 februari 2008 om 08:51 uur en is geplaatst in Katten gezondheid, Katten verzorging.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: 6 dingen die je moet weten voor je een konijn aanschaft
Hoe leer je je hond zwemmen?