Kan ik mijn kat binnen houden?

Het is een traditionele discussie  onder katteneigenenaars: kan je een kat binnen houden of moet een kat per definitie de mogelijkheid hebben naar buiten te gaan?

De opvattingen dat een kat de vrijheid moet hebben naar buiten te gaan ruimen de laatste tijd steeds meer plaats voor statistieken die aangeven dat katten die binnen leven een hogere levensverwachting en een betere gezondheid hebben. Wij zetten enkele voordelen van het binnen en buitenhouden van katten even op een rijtje.

Voordelen van binnen houden:

– Statistieken tonen aan dat een kat die binnenshuis blijft langer leeft dan een kort die voornamelijk buitenshuis leeft. Gemiddeld wordt een kat die binnen leeft  ongeveer 12 jaar oud.

– Een van de belangrijkste redenen om een kat binnen te houden kan het verkeer zijn. Druk verkeer kan voor een kat levensbedreigend zijn. Een ongeluk kan fataal zijn of leiden tot ernstige verwondingen.

– Katten die binnen zitten worden ook niet blootgesteld aan giftige stoffen. Pesticiden, schoonmaakmiddelen, chemicaliën, afval en giftige planten kunnen allemaal een bedreiging vormen voor een kat.

– Katten die veel buiten zijn, lopen een grote risico een besmettelijke ziekte op te lopen, zoals kattenaids of kattenleukemie. Katten die vrij rondlopen zullen vaak andere katten tegen het lijf lopen. Ontstoken wonden zijn vaak het gevolg van een kattengevecht. Parasieten zoals vlooien en teken vormen een ander probleem voor katten die buiten leven.

– Katten die buiten leven krijgen ook te maken met andere gevaren. Honden en andere dieren kunnen de kat aanvallen. Ook kunnen katten buiten sneller verdwalen.

Voordelen van katten buiten laten:

– Katten die vrij naar buiten kunnen,  zullen zich minder snel slecht gedragen. Zij zullen minder snel binnenshuis urineren, je meubels niet zo vaak al krabbend bewerken en minder achter mensen en andere huisdieren aanlopen. Katten die naar buiten kunnen zullen zich niet zo snel vervelen en worden dus minder snel gefrustreerd.

– Katten die naar buiten kunnen, hebben niet zo vaak last van gewichtsproblemen. Zij kunnen immers voluit jagen, klimmen, rennen, enz. Binnenkatten hebben niet zo veel ruimte om te bewegen. Zij kunnen zich ook overeten uit verveling.

– Katten die buiten komen hebben minder stress. Katten die binnen blijven, worden enkel gestimuleerd door hun baasjes en worden op die manier erg afhankelijk. Als het baasje dan een tijdje van huis is, kan dat de kat opzadelen met heel wat stress. Buiten komen katten daarentegen ook heel wat andere katten tegen. Een kat heeft binnen slechts een klein territorium en kan daardoor ook stress krijgen als er een nieuw huisdier bijkomt, een nieuwe bewoner of zelfs een nieuw meubel.

– Ten slotte houden katten buiten ook de populatie knaagdieren onder controle.

Dit bericht is gepost op 11 March 2011 om 12:28 uur en is geplaatst in Katten gezondheid, Katten verzorging.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.