Hoe herken je pijn bij huisdieren?

Bij huisdieren is pijn vaak moeilijk te herkennen. Hier vind je een leidraad om pijn toch op tijd te herkennen bij je hond of kat, zodat je kunt ingrijpen voor het te laat is.

Geluiden

Er bestaan veel misvattingen over huisdieren en pijn. Dat een hond niet aan het janken is of een kat niet klagerig miauwt, betekent niet dat ze geen pijn hebben. De meeste dieren maken slechts weinig geluid als ze pijn hebben. Huisdieren lijden vaak in stilte. Dat komt door hun overlevingsinstinct. Hoe minder geluid ze maken, hoe kleiner de kans dat ze de aandacht trekken van roofdieren. Maar langs de andere kant kan een kat ook spinnen, terwijl dat niet hoeft te betekenen dat ze tevreden is. Katten kunnen ook spinnen als ze kwaad of angstig zijn of als ze pijn hebben.

Signalen

Het is dus belangrijk dat jij of de dierenarts het huisdier goed onderzoeken om vast te stellen of het nu pijn lijdt of niet. Er zijn bepaalde signalen die erop kunnen wijzen dat het huisdier pijn heeft. Zo kunnen geluiden als grommen, janken en jammeren op pijn wijzen. Een huisdier met pijn zal zich vaak van de familie afzonderen en zich proberen te verbergen.  Het dier kan ijsberen, zich rusteloos gedragen of voortdurend andere houdingen aannemen. Een huisdier met pijn zal vaak hijgen. Sommige dieren kunnen grommen of happen als je ze probeert aan te raken. Ze zullen vaak minder eetlust hebben, lusteloos zijn en minder aandacht hebben voor persoonlijke hygiëne (vooral bij katten).

Lichaamstaal kan erg belangrijk zijn. Bij lokale pijn zal het dier vaak likken of bijten aan de pijnlijke plek. Als het een gebroken poot of klauw heeft, zal het die proberen te verbergen door hem onder zich te verstoppen. Deze dieren zullen ook manken en geen gewicht plaatsen op de pijnlijke poot. Bij buikpijn zullen honden zich soms uitstrekken op de vloer. Andere signalen die erop kunnen wijzen dat het huisdier pijn heeft, zijn verwijde pupillen, een verhoogde hartslag en ademhaling en verhoogde bloeddruk.

Dit bericht is gepost op 6 October 2009 om 09:39 uur en is geplaatst in Honden gezondheid, Huisdieren algemeen, Katten gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.