Een rat als huisdier?

Ratten,  het woord heeft voor veel mensen een negatieve bijklank. Toch kunnen tamme huisratten erg leuke huisdieren zijn. Het zijn lieve, sociale beestjes die je gemakkelijk tam kan maken.

De feiten

De grootte van een tamme rat is 15 tot 35 cm. Ratten zijn nachtdieren en dus ’s nachts het meest actief. Ratten komen erg vroeg in de puberteit, al rond de leeftijd van zes tot acht weken. Dit is echter te jong om er mee te kweken, zorg er dus voor dat ze voor die leeftijd uit elkaar gehaald worden.

Ratten zijn intelligente dieren die gemakkelijk tam gemaakt worden. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen, maar hebben wel voldoende aandacht nodig.  Ratten zijn erg sociaal en worden dus best samen met een andere rat of ratten gehouden. Best zet je ratten van hetzelfde geslacht samen. Mannetjesratten kunnen zich perfect met elkaar verstaan, zeker als ze al op jonge leeftijd samen geplaatst worden. Mannetjesratten zijn iets groter en luier dan vrouwtjesratten en hebben een grovere vacht.

Aanschaf van een rat

Vermijd het om een rat te kopen die in paniek slaat als je hem in je hand neemt, zeker als hij niet snel ontspant. Maar kies ook geen rat die enorm rustig is, want die zou wel eens ziek kunnen zijn. Een rat die nieuwsgierig genoeg is om je te benaderen is vaak een goede keuze.

De rat moet een afgerond lichaam hebben. Jonge ratten zijn vaak wel iets magerder. De neus, ogen en oren moeten proper zijn. De vacht moet er verzorgd uitzien. De huid mag geen wondjes vertonen en mag niet rood of schilferig zijn. Let ook op de ademhaling van de rat. De rat zou niet moeten niezen en geen uitscheiding uit de neus of ogen hebben. Dat wijst immers op luchtwegproblemen, wat vrij vaak voorkomt bij ratten.

Voeding

Ratten mogen in de eerste plaats natuurlijk rattenvoer eten. Ook fruit en groente is ideaal (appels, sinaasappels, peer, perzik, mango, druiven, bloemkool, paprika, broccoli, maïs, enz. Kool mogen ze niet eten. Spaghetti, brood en rijst vinden ze ook lekker. Ratten mogen ook wel eens een stukje gekookte vis, kip of ei hebben, maar niet te vaak. Ook noten vinden ze erg lekker, maar hier mogen ze niet te veel van krijgen.

Huisvesting

Houd ratten bij voorkeur in een ruime kooi met een goede bodembedekking. De bodembedekking mag voor ratten niet bestaan uit zaagsel, zoals dat voor konijnen wordt verkocht, dat veroorzaakt luchtwegproblemen bij ratten. Kies voor een bodembedekking als beukensnippers, geperste houtkorrels of hennepvezels. De kooi moet je een of tweemaal per week schoonmaken. Het drinkwater doe je best in  een flesje, dat kunnen ze niet omgooien.

Opvoeding

Je rat tam maken is eigenlijk niet zo moeilijk. Rittens (jonge ratjes) leren vaak al van hun moeder dat ze niet mogen bijten. Koop je ratten op een adres met een goede naam, zodat ze zeker al genoeg aandacht van mensen gehad hebben. Daarna moet je je rat leren dat hij je kan vertrouwen. Geef hen voldoende aandacht en beloon hen soms met een lekker  hapje. Je kunt je rat ook trucjes aanleren, zoals op je schouder blijven zitten, via je arm naar je toekomen, enz. Dit leer je ze door hen bijvoorbeeld telkens opnieuw op je schouder te zetten en ze regelmatig te belonen met een snoepje.  Ratten lopen ook een graag vrij rond. Het is een aanrader ze iedere dag een uurtje uit hun kooi te laten. Ratten knagen graag, zorg er dus wel voor dat je kamer veilig is.

Dit bericht is gepost op 8 June 2009 om 08:32 uur en is geplaatst in Knaagdieren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: