Je hond extra voedsel geven, is dat goed?

Veel baasjes geven hun trouwe viervoeters graag veel te eten, omdat ze denken dat dat goed is voor het dier. Maar kan je trouwe viervoeter dat extra eten wel verdragen?

Vlees

Kijk uit met rauw vlees, want dat kan parasieten en bacteriën bevatten als E.coli en Salmonella. Als je je hond veel vleessupplementen geeft, kan dat leiden tot een storing in het calcium- en fosforevenwicht en ervoor zorgen dat je hond veel te veel proteïnen binnenkrijgt, wat schadelijk kan zijn voor dieren met nierstoornissen.

Melk

Het kan geen kwaad je hond melk te geven, maar het is niet noodzakelijk. Bij sommige dieren met lactose-intolerantie kan het diarree veroorzaken. Sommige honden zijn allergisch aan melk.

Eieren

Als je je hond eieren geeft, moeten ze eerst gekookt worden. In rauwe eieren zit avidine, dat de vitamine biotine vernietigt.

Vis

Verwijder de graten van de vis eerst, zodat je hond er niet in kan stikken. Kook de vis om zo parasieten te verwijderen en thiaminase, een eiwit dat in sommige vissen (karper, spieringen, katvis en haring) zit, te vernietigen.

Lever

Lever is het rijkst aan voedingsstoffen als het rauw gegeten wordt, zeker aan zieke of verzwakte honden. Maar een teveel aan lever kan leiden tot calciummetabolisme, een teveel aan vitamine A en diarree.

Botten

Geef je hond geen botten. Kleine botjes kunnen splinteren en vast te zitten komen in de mond, keel en de slokdarm. Botten veroorzaken diarree, constipatie, braken en obstructies van het maag-darmstelsel.

Tafelrestjes

Tafelrestjes bevatten vaak veel vet en koolhydraten en weinig calcium en proteïne. Als je hond heel veel tafelrestjes krijgt, kan dat leiden tot een onevenwichtig dieet. Tafelrestjes kunnen leiden tot braken, zwaarlijvigheid, pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier) en niet te vergeten, dat eindeloze gebedel aan de tafel.

Uien/look

Uien en look hebben geen effect op wormen of vlooien. Een teveel aan uien kan hemolytische anemie, een ernstige vorm van bloedarmoede, veroorzaken, met als symptomen koorts, donkere urine en zelfs de dood.

Chocolade

Chocolade bevat theobromine, een stof die huisdieren niet goed verdragen. Een portie van 670 gram melkchocolade kan bij een hond van 10 kilogram dodelijk zijn.

Snoep

Doordat snoepjes veel calorieën bevatten zullen huisdieren minder goed eten. Snoep kan ook leiden tot obesitas en gaatjes.

Dit bericht is gepost op 16 September 2008 om 08:15 uur en is geplaatst in Honden gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.