Als je kat een oog- of oorkwaal heeft, krijg je vaak medicatie mee om thuis toe te dienen. Hoe je dat het beste aanpakt, lees je in deze tekst.
Als je bij katten oogmedicatie moet aanbrengen, is het erg handig als er nog iemand anders in de buurt is die je zou kunnen helpen. Katten stribbelen erg tegen als ze hun hoofd eventjes stil moeten houden.
• Hou de kat goed vast en zorg ervoor dat de kat zo kalm mogelijk is, als dat niet het geval is bestaat er een grote kans dat de zalf niet in het oog komt.
• Dep het oog met een vochtig gemaakt watje (lauwwarm water). Zorg ervoor dat er geen restjes van het watje overblijven in het oog.
• Duw al wat zalf uit de tube (ongeveer een kwart centimeter) en breng de zalf aan in de binnenooghoek.
• Doe het oogje dicht en masseer het oog: zo kan de zalf zich goed verspreiden over de oogbol.
Druppels in het oog doen, gaat over het algemeen vaak gemakkelijker dan zalf aanbrengen. Hou de ogen van de kat open en druppel er wat van de vloeistof in. Laat de kat knipperen en masseer zelf het gesloten oog ook nog een keer.
Net als bij mensen mag je alleen medicatie gebruiken wanneer het door een dokter voorgeschreven is, doe dus niet aan zelfmedicatie. Doe je dat wel, dan loop je de kans dat de medicijnen die je nog hebt, vervallen zijn of geïnfecteerd met bacteriën. Gooi daarom na een kuur de medicatie altijd weg.
• Zorg ervoor dat de kat ontspannen is: zo zal het inbrengen van de crème beter gaan.
• Duw de zalf zachtjes in de applicator. Laat de crème niet te snel in het oor gaan, het kan ervoor zorgen dat de kat last krijgt van druk in de oren.
• Ga uit de weg staan als je klaar bent. Katten hebben de neiging om te schudden met hun kop omdat ze het niet prettig vinden als er iets vreemds in hun oor zit.
Probeer je kat gerust te stellen en geef naderhand iets lekkers: zo kan je een nare ervaring toch een beetje aangenamer maken.
Dit bericht is gepost op 7 May 2008 om 10:01 uur en is geplaatst in Katten gezondheid, Katten verzorging.