Puppy’s en kittens hebben speciale zorg nodig

Puppy’s en kittens zijn enorm lief en onweerstaanbaar. Ze zijn klein en schattig en het is erg amusant om hen onwennig maar opgewekt te zien rondwaggelen. Deze ‘baby’-tijd duurt gemiddeld zes maanden, een periode die zowel voor ons als voor de dieren zelf de beste tijd van hun leven kan zijn. Deze eerste maanden vergen dan ook een bijzondere verzorging.

Hoe schattig zo’n piepkleine puppy of katje ook is, zorg er altijd voor dat het voldoende tijd heeft doorgebracht met zijn of haar moeder en eventuele broertjes en zusjes. Dit is van groot belang voor de gezondheid en opvoeding van het dier. Gemiddeld is een puppy of katje klaar om geadopteerd te worden wanneer het rond de 10 weken oud is.

Bezoek aan de veearts

Wanneer je een nieuwe hond of kat hebt moet je altijd eerst een bezoek brengen aan de veearts. Kleine puppy’s en katjes zijn namelijk erg kwetsbaar en hun afweermechanisme werkt nog niet helemaal naar behoren. De veearts zal allerlei testen uitvoeren waaronder bijvoorbeeld een bloedtest, een controle van de tanden, enzovoort. Heel wat mogelijke aandoeningen kunnen perfect behandeld worden wanneer ze op jonge leeftijd worden ontdekt. Vandaar het belang om zo snel mogelijk bij een dierenarts op controle te gaan.

Bovendien zal die dierenarts er ook voor zorgen dat je dier alle nodige inentingen krijgt. Een kleine puppy of katje wordt op natuurlijke wijze immuun tegen allerlei soorten ziektes en bacteriën door de melk die het van zijn of haar moeder krijgt. Een dier dat bij zijn of haar moeder is weggehaald heeft inentingen nodig om diezelfde immuniteit te ontwikkelen. Gemiddeld moeten deze inspuitingen om de vier à vijf weken herhaald worden totdat het dier vijf à zes maanden oud is. De dierenarts zal hierover beslissen.

Puppy- en kittenvriendelijke omgeving

Het is belangrijk dat je van je huis een veilige omgeving maakt voor je nieuwe troetel. Je kan zo’n puppy of katje het best vergelijken met een peuter: erg nieuwsgierig en enorm onstabiel en wankel. Enkele tips:

Laat geen giftige en gevaarlijke producten zoals antivries of medicatie rondslingeren. Berg deze goed op, liefst in een gesloten kastje.
Controleer je woning op kleine gaten of scherpe voorwerpen waarin het dier vast kan komen te zitten of waaraan het zich kan verwonden.
Vermijd zoveel mogelijk dingen die klein genoeg zijn voor een hond of kat om op te kauwen of om in te slikken, zoals paperclips, oorringen, naalden, enzovoort.
Zorg ervoor dat er geen onstabiele zware of breekbare voorwerpen op plaatsen staan waar je puppy of katje het kan omstoten.

Voeding

Als je puppy of katje zoveel eet dat het wel lijkt alsof hij of zij uitgehongerd is, moet je vooral niet panikeren. Dit is zeker niet abnormaal. Je kleine viervoeter is namelijk nog een jong dier dat op erg korte tijd flink moet groeien. Het is dan ook belangrijk dat het een evenwichtige voeding krijgt met voldoende calorieën, vet, proteïnen en vitaminen, zodat het volop kan groeien.

Honden en katten hebben in hun groei bijna dubbel zoveel energie nodig als volwassen honden of katten. Geef je troetel daarom speciale ‘baby’-voeding van hoge kwaliteit. Gewone honden- of kattenvoeding bevat immers niet genoeg van de stoffen die een jong dier net veel nodig heeft.

Dit bericht is gepost op 29 April 2008 om 13:02 uur en is geplaatst in Honden verzorging, Katten verzorging.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.