Wat je moet weten over cavia’s

De cavia is een mooi diertje dat gemakkelijk te verzorgen is en je op alle mogelijke manieren kan entertainen. Hun wilde voorouders leefden in Zuid-Amerika, maar ze worden nu al meer dan 100 jaar als huisdier gehouden en zijn erg beschaafd.

Soorten

De cavia’s kunnen we indelen op basis van haarkleur en haartype. We kunnen vier hoofdsoorten onderscheiden: gladhaar, gekruind, borstelhaar of langhaar. De kleuren kunnen heel erg variëren. Door middel van kweekprogramma’s kan men verschillende kleuren mixen.

Kenmerken

De cavia is een herbivoor. Zijn dieet bestaat dus vooral uit groenten, granen, gras en fruit. Cavia’s moeten altijd toegang hebben tot hun voedsel. Aan de zijkant van de kooi kun je een drinkfles hangen. Cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken en moeten dus iedere dag een supplement krijgen. Best voeg je een supplement toe aan het water. Maar als de cavia daar niet van het eerste moment aan went, kan hij de inname ervan weigeren. Je kunt het hem ook altijd toegeven in de vorm van fruit, door hem bijvoorbeeld iedere dag drie sinaasappelpartjes te geven.

Cavia’s worden gemiddeld tussen 5 en 10 jaar oud. het gemiddelde gewicht bij geboorte is 85 gram. Een volwassen vrouwtje weegt gemiddeld 800 gram, een volwassen mannetje 1050 gram. Jonge cavias’s worden gemiddeld drie tot vier keer per week gespeend. De cavia is seksueel rijp wanneer hij ongeveer half zo zwaar is als zijn uiteindelijke gewicht.

Behuizing

Cavia’s staan niet bekend om hun properheid. Het is dus belangrijk hun kooi regelmatig schoon te maken. Ze gedijen best in een droge omgeving, vermijd extreme temperaturen en tochtige plekken. in de kooi worden meestal houtkrullen gestrooid.

Aanraken en gedrag

Wil je je cavia kunnen stelen, begin er dan mee op een erg jonge leeftijd. Houd de cavia zachtjes in bedwang en ondersteun zijn achterkant met een hand. Met de andere hand kun je dan zijn borst ondersteunen. De cavia mag absoluut niet vallen, zelfs een kleine val kan al fataal zijn. neem hhem niet vast bij de nek of grijp hem niet vast rond zijn borstkas. Als een cavia gewend is aan aanrakingen, zal hij hoogst waarschijnlijk niet bijten of krabben.

De nagels moeten regelmatig geknipt worden en de tanden moeten gecontroleerd worden wanneer je een verandering in de eetlust merkt. Agressie tussen cavia’s kan optreden wanneer je dominante mannetjes samen zet met ondergeschikte mannetjes. Als de beer (mannetje) in de kooi gelaten wordt wanneer de zeug (vrouwtje) kindjes krijgt, kan hij agressief worden tegen de kleintjes.

Gezondheid

Als er een verandering optreedt in het gedrag, de eetlust of de verschijning van de cavia, wacht dan niet te lang om een dierenarts te raadplegen. Cavia’s zijn doorgaans vrij stoïcijns, vaak zul je pas na twee weken merken dat er iets aan de hand is. Probeer je cavia om de twee weken te wegen.

Dit bericht is gepost op 25 April 2008 om 10:45 uur en is geplaatst in Knaagdieren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.