Zindelijkheidstraining voor puppy’s: hoe pak je het aan?

Eindelijk is het zo ver… je nieuwe puppy is bij je ingetrokken!  Maar had je al stilgestaan bij hoe je de zindelijkheidstraining gaat aanpakken? Nee? Wanhoop dan niet, want je puppy zindelijk maken gaat relatief makkelijk.

Waar mag het wel?

De eerste stap bestaat eruit je pup te tonen waar hij zijn behoefte wel mag doen, door hem iedere keer dat hij naar buiten gaat te vergezellen. Kies een plek uit waar het voor jou kan en die makkelijk bereikbaar is.  Je puppy zal aan deze plek wennen omdat hij de geur van de vorige keren herkent. Prijs hem wanneer hij aan de grond snuffelt en aanstalten maakt een plasje te doen.

Maaltijden

Je kunt de toiletroutine van je puppy onder controle houden door ook zijn voedingsschema aan te passen. De meeste puppy’s moeten zich een uur na het eten ontlasten. Geef hem dus geen zware maaltijden meer net voordat hij een tijdje binnen moet zitten.

Geef hem twee tot drie keer per dag op hetzelfde moment voedsel. Zorg ervoor dat hij maar een halfuur bij zijn voedsel kan. Geef hem drie tot vijf uur voor bedtijd zijn laatste maaltijd. Neem je pup nadat hij geslapen, gedronken of gegeten heeft mee naar buiten. Stel een schema op met speeltijd, slaaptijd en uitstapjes naar het ‘toilet’.

Voorkom foutjes

De grootste uitdaging van zindelijkheidstraining is binnenshuis ‘ongelukjes’ vermijden. Om dit te voorkomen, moet je je pup al bijna voortdurend in de gaten houden.  Als je geen toezicht kunt houden, kun je hem beter in een kleine, afgescheiden ruimte zetten.  Benchtraining kan dan een goed idee zijn.

Als je je puppy’s iedere dag voor langere periodes alleen laat, kun je hem beter in een iets grotere ruimte laten, zoals bijvoorbeeld een kleine kamer.  Zo kan hij er toch z’n behoefte doen zonder dat hij vlakbij zijn eigen ontlasting moet liggen. Speel in deze ruimte met je puppy of zit bij hem tot hij in slaap valt.

Verbeter foutjes

Wees erop voorbereid dat je pup foutjes kan maken. Geen enkele pup is ooit zindelijk gemaakt zonder dat hij foutjes maakte. Straffen is de minst efficiënte manier om zijn  gedrag te corrigeren. Als je pup een ‘ongelukje’ heeft en jij hem op heterdaad betrapt, zou je hem moeten afleiden, bijvoorbeeld door met een blik te schudden waar kiezelsteentjes in zitten of door hard in je handen te klappen.

Sommige honden urineren wanneer ze mensen begroeten. Dat kan uit nervositeit of opwinding zijn. Om dat te voorkomen, kun je je hond negeren tot hij gaat liggen en rustig is.

Als je hond een ongelukje had, kan hij uit onwetendheid de volgende keer op dezelfde plek zijn behoefte doen. Gebruik een speciaal product uit de dierenzaak om de geur te verwijderen.

Als je hond toch de neiging heeft op bepaalde plekken in huis te plassen of zich te ontlasten, sluit de toegang tot deze ruimtes dan af met behulp van dozen, babyhekjes of meubels. Veel huisdieren zullen hun behoefte niet doen in ruimtes waar ze eten of slapen. Plaats kommen met voedsel en water en speeltjes in de kamer.

Dit bericht is gepost op 15 April 2008 om 14:59 uur en is geplaatst in Honden training.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.