Welk type cavia moet je kiezen?

Je hebt besloten dat je een cavia (Guinees biggetje) wilt nemen, maar nu stuit je op alweer een keuze, namelijk: welke cavia kies je? Het aanbod is groot, dus de keuze zal niet gemakkelijk zijn!

Haar

Gladhaar: glad haar met een lengte van 3 cm. De glashaar is het oertype van de cavia’s.
Gekruind: ziet ongeveer hetzelfde uit als de gladhaar, maar dan met een kruintje op zijn kop. Engels gekruinde cavia’s hebben een kruin die dezelfde kleur heeft als de rest van de vacht, bij Amerikaans gekruinde cavia’s heeft de kruin een andere kleur dan de rest van de vacht.
Borstelhaar: een borstelhaarcavia heeft kruinen over zijn hele lichaam.
Langhaar: Er zijn verschillende soorten langharige cavia’s. Drie bekende rassen zijn de peruvian, de coronet en de sheltie.

Kleur

Als de kleur van je cavia je niets uitmaakt, kun je eender welke cavia nemen. Maar als je voor een ras kiest, houd er dan rekening mee dat een ras beperkt is tot bepaalde kleuren.

Onderhoud

Als je de vacht van je cavia niet elke dag wilt onderzoeken op strootjes , kan je best kiezen voor een gladharige of gekruinde cavia. Bij gladharige cavia’s neemt het onderhoud van hun vacht amper tijd in beslag. Een borstelharige cavia heeft iets meer verzorging nodig. je moet minstens een keer per week zijn vacht onderhouden en borstelen. De vacht van een langharige cavia heeft iedere dag verzorging nodig.

Prijs

De prijzen van cavia’s kunnen sterk verschillen van ras tot ras. De goedkoopste cavia’s zijn de kortharige. De langharige zijn het duurste. Nieuwe rassen zijn het duurste. Een cavia uit een dierenwinkel is meestal goedkoper dan een cavia die je bij een fokker koopt. Sommige fokkers verkopen echte topcavia’s, die mee kunnen doen aan wedstrijden en prijzen winnen.

Leeftijd

Een cavia wordt gemiddeld vier tot zeven jaar oud. Gefokte rassen bereiken doorgaans een minder hoge leeftijd dan de gewone kortharige cavia’s.

Dit bericht is gepost op 8 februari 2008 om 15:47 uur en is geplaatst in Knaagdieren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
Hoe moet je een aquarium installeren?