Fietsen met je hond

Je hond laten bewegen terwijl je zelf sport? Dan kan fietsen met je hond een leuke en ontspannende manier zijn.

Afhankelijk van zijn grootte en conditie kan een hond gemiddeld 10 tot 15 kilometer lopen. Voor honden met een goede conditie is een afstand van 20 kilometer ook goed te doen. Te lange afstanden zullen echter blessures in de hand werken.

Bij temperaturen boven de 23°C  is het niet aan te raden met je hond te gaan fietsen, zeker niet als de zon schijnt.

Hoe moet het?

Je hond moet natuurlijk eerst leren naast de fiets te lopen. Vooraleer je daarmee begint moet de hond eerst volgroeid zijn. Je hond moet ook steeds aan de rechterkant van de fiets lopen. Een hond mag volgens het verkeersreglement niet links van de fiets lopen.

Hij mag ook niet naast de fiets galopperen, want dat belast zijn gewrichten te veel. Als je hond losjes naast je draaft, is alles in orde.

Als je met je hond gaat fietsen, wissel verharde wegen dan af met veldwegen. Zo spaar je de poten van je hond meer dan als je alleen op straat fiets.

Oefenen

Je hond zal eerst moeten wennen aan de fiets. Laat hem er bijvoorbeeld eens aan snuffelen er omheen lopen. Beweeg een beetje met de fiets, zodat de hond ook hieraan vertrouwd geraakt.

Vervolgens kan je met de fiets in de hand en de hond aan de lijn lopen. Laat je hond aan de rechterkant lopen terwijl je zelf aan de linkerkant loopt. Als hij dat kan, kan je ook korte stukjes op de fiets zitten. Geef je hond een beloning als hij netjes naast de fiets loopt.

Als je hond gewend is aan de fiets, kan je een trainingsschema beginnen op te bouwen. Let erop dat je je hond niet compleet uitput.

Tips

– Als je gaat fietsen met je hond, neem dan steeds water mee om aan je hond te geven tijdens de rustpauzes
– Ga niet fietsen als je hond reeds moe is.
– Controleer de nagels of zooltjes van je hond op doorslijten.
– Laat je hond zijn behoefte doen voor je gaat fietsen.
– Een springer is een speciaal fietstuig dat je je hond kan aandoen als je gaat fietsen en dat extra veilig is voor je hond en voor jou, want jij kan je twee handen op het stuur houden.

Dit bericht is gepost op 27 January 2010 om 10:20 uur en is geplaatst in Honden algemeen, Honden gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.