Houd je oudere hond goed in de gaten!

Door de betere medische verzorging en het betere hondenvoer, leven honden tegenwoordig langer dan ooit. Hoe oud je hond precies wordt, is afhankelijk van het ras. Hoe groter het ras, hoe minder lang de hond zal leven. Grote rassen als de Duitse Dog en de Newfoundlander zullen niet langer dan 10 jaar leven, terwijl poedels en Yorkshireterriërs met gemak 16 jaar oud kunnen worden. Maar hoe zorg je er nu voor dat je oude viervoeter lang blijft leven?

Vaccinatie

Zorg ervoor dat je hond ieder jaar opnieuw gevaccineerd wordt. Laat de dierenarts ook altijd zijn gezondheid checken, zodat eventuele problemen snel opgemerkt worden. Weeg je hond ook minstens om de zes maanden, om zo te voorkomen dat hij te dik wordt.

Wormen

Laat je hond om de drie maanden ontwormen om hem zo te beschermen tegen rond- en lintwormen. Lintwormen kunnen overgebracht worden via vlooien. Controleer je huisdier dus ook regelmatig op vlooien.

Vlooiencontrole

Kies een methode om vlooien onder controle te houden die veilig en efficiënt is voor je oudere huisdier.

Borstelen

Als je huisdier ouder wordt, wordt zijn huid minder elastisch en heeft het de neiging roos te vormen. Je hond is minder lenig zijn en kanzichzelf minder goed kunnen wassen. Verzorg je hond iedere dag met een zachte borstel. Onverzadigde vetzuren als visolie kunnen helpen om de vacht minder droog te maken.

Gezondheidscheck voor de vrouwelijke hond

– Check elke week de melkklieren voor gezwellen.- Als de hond niet gesteriliseerd is, dan kunnen vermoeidheid, veel dorst en afscheiding uit de vulva wijzen op pyometra (baarmoederontsteking).- Als je hond onophoudelijk eet, gewicht verliest en veel dorst heeft, laat haar dan een controleren op diabetes. Dat komt twee keer zoveel voor bij vrouwelijke niet-gesteriliseerde honden.- Controleer de hond op ‘steenpuisten’ rond de anus. Dit zijn goedaardige tumoren die gemakkelijk chirurgisch verwijderd kunnen worden.

Gezondheidscheck voor de mannelijke hond

– Als je hond moeite heeft met zijn stoelgang, laat de dierenarts dan zeker eens een kijkje nemen naar de prostaatklier.- Controleer de testikels van je hond op abnormale knobbeltjes. Deze zouden kunnen wijzen op tumors.- Controleer de hond op ‘steenpuisten’ rond de anus. Dit zijn goedaardige tumoren die gemakkelijk chirurgisch verwijderd kunnen worden.

Dit bericht is gepost op 14 October 2008 om 12:30 uur en is geplaatst in Honden gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.