Help! Mijn vissen hebben witte stippen!

Witte stip of Ichthyophthirius multifiliis is een besmettelijke ziekte die veel voorkomt bij vissen. De ziekte kan met gemak een heel aquarium vissen besmetten.

Symptomen

Op het vel, de vinnen en de kieuwen van de besmette vis zitten witte stippen of cysten. Deze cysten kunnen 1 mm groot worden. Bij een zware teistering, zien de vissen eruit alsof ze besprenkeld zijn met zout of suiker.

Andere symptomen zijn versnelde kieuwbewegingen en secundaire bacteriële infecties. Vaak schuren de vissen tegen de bodem of tegen stenen.

Oorzaak

De ziekte kan veroorzaakt worden door twee protozoa. Bij zoetwatervissen is dat Ichthyophthirius multifiliis, bij zeevissen Cryptocaryon irritans.

Deze parasieten komen het aquarium binnen door planten en levend voedsel. Sommige vissen dragen de ziekte al wanneer ze gekocht worden en besmetten alle andere vissen wanneer ze in het aquarium geplaatst worden.

Cyclus

Om een goed beeld te krijgen van hoe je de ziekte kunt voorkomen en hoe je de besmette vissen moet behandelen, is het belangrijk dat je de cyclus van de ziekte helemaal begrijpt.

De witte stippen op de huid, kieuwen en vinnen zijn rijp als ze 1 mm groot zijn. Wanneer ze rijp zijn, breken ze door de huid van de vis en vallen ze eraf. Binnen een paar uur kunnen ze  zich al in het water nestelen en een kiemcel vormen. In dit stadium noemen we het organisme tomont.

Na de vermenigvuldiging van de tomont ontstaan er duizenden infectiehaarden. Na de deling daarvan ontstaan er honderden theronts, die voorzien zijn van trilharen. De theronts zwemmen rond tot ze een gastheer vinden.  Ze boren zich vervolgens vast in de huid van die gastheer en groeien uit tot de bekende witte stip.

Behandeling

Bij zoetwatervissen (Ichthyophthirius multifiliis):

Plaats alle vissen ten eerste voor zeven dagen in een ander aquarium. Het aquarium dat normaal gebruikt wordt, wordt gedurende deze periode met rust gelaten. Als de organismen geen gastheer kunnen vinden,  zullen ze sterven.

Ververs 80% van het water
in het aquarium tweemaal per dag, en dit zeven dagen lang. Daardoor zullen de parasieten na verloop van tijd vanzelf verdwijnen. Voordat je de vissen terug in hun gewone aquarium overzet, moet je nogmaals 80% van het water verversen.

Bij zeevissen (Cryptocaryon irritans):

Om Cryptocaryon te bestrijden wordt een behandeling op basis van koper gebruikt. Vraag hierover meer raad aan een dierenarts.
Maar best van al kun je de ziekte proberen te voorkomen. Houd alle nieuwe planten en vissen dertig dagen lang in quarantaine voor je ze in je aquarium plaatst.

Dit bericht is gepost op 1 October 2008 om 11:18 uur en is geplaatst in Vissen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.