Leer je papegaai spreken

Aan een papegaai als huisdier heb je veel plezier, zeker als je hem ook een aantal woordjes kunt aanleren. Hier vind je een handleiding over welke papegaai je moet uitkiezen en hoe je hem vervolgens moet leren praten.

Kies de juiste soort uit

Er bestaan meer dan 320 verschillende soorten papegaaien, maar slecht een derde van de papegaaien die je in de winkels kunt verkrijgen, kunnen leren praten. Een van de beste praters is de Grijze Roodstaart. Ara’s, kaketoes en parkieten zijn doorgaans minder goede praters.

Blijf spreken

Herhaling en emotie zijn de sleutelwoorden als je een papegaai wilt leren spreken. Je kunt natuurlijk altijd een cd of cassette afspelen, maar menselijke interactie is efficiënter. Probeer iedere dag op hetzelfde tijdstip dezelfde zinnen te herhalen, zoals ‘goeienacht!’ als je ’s avonds de kooi van je papegaai afdekt.

Kies de juiste locatie

Plaats je papegaai altijd ergens waar hij mensen hoort spreken. Gesprekken, stimulatie en de juiste omgeving zijn belangrijke factoren als je je papegaai wilt leren praten. Een papegaai is een sociaal dier. Als hij geen maatje heeft, zal hij contact proberen te zoeken met de mensen rondom hem. dat doet hij onder meer door geluiden na te bootsen.

Let op je woorden

Papegaaien leren meestal woorden die vaak herhaald worden, maar ze leren ook sneller die woorden die met veel ‘gevoel’ worden uitgesproken. Let dus op wat je zegt! Je wilt immers niet dat je papegaai de verkeerde geluiden of woorden aanleert. Daarom is het ook nooit aan te raden je papegaai op de slaapkamer te houden.

Maak er geen punt van

Onthoud dat, zelfs als je een papegaaisoort hebt die gemakkelijk praat, dat nog geen garantie is dat je papegaai ook echt gaat praten. Net zoals mensen, zijn sommige papegaaien gewoon een beetje verlegen. Helaas willen mensen vaak alleen maar een papegaai omdat die kan praten. Als het dan niet lukt, wordt de papegaai vaak slecht behandeld of aan z’n lot overgelaten.

Dit bericht is gepost op 19 February 2008 om 11:18 uur en is geplaatst in Vogels.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.