Hoe leer je je kat het krabben aan meubels af?

Katten kunnen heel aangename huisdieren zijn. Katten zijn meestal rustig, komen vaak graag bij je op de zetel liggen en beginnen soms al zonder enige aanleiding te spinnen als ze je zien.Maar een van de grote nadelen van een kat is het krabben. Katten krabben graag aan de meubels, de deuren en de trappen van je huis.  Dat je je kat iedere keer opnieuw berispt, lijkt hier totaal niets aan te veranderen. Maar wees gerust, er zijn toch enkele maatregelen die je kunt treffen om ervoor te zorgen dat je kat stopt met krabben.

Waarom krabben katten?

Het probleem wordt al iets gemakkelijker als je begrijpt waarom katten precies krabben. Katten die in het wild leven, laten tekens na om aan andere katten hun aanwezigheid kenbaar te maken. Katten krabben  en scheiden feromonen af door zich ergens tegenaan te wrijven om zo hun territorium af te bakenen.Voor een kat is krabben dus natuurlijk gedrag. Maar voor het baasje kan dat gedrag een zwaar probleem worden. De kat heeft het in de meeste gevallen namelijk gemunt op je meubilair.

Ontklauwen

In Nederland en België is het ontklauwen van katten al geruime tijd verboden, maar in andere landen, waaronder de Verenigde Staten, blijft het een veelvoorkomende praktijk. Het ontklauwen van een kat brengt veel pijn met zich mee en wordt hier gezien als een vorm van dierenmishandeling.

Krabpaal

Vaak kopen mensen een krabpaal, in de hoop dat de kat die gaat gebruiken in plaats van de meubels. Toch moet je zowel bij de aanschaf van de krabpaal als met de plaatsing ervan met een aantal zaken rekening houden.De krabpaal moet groot genoeg zijn. De kat moet zich kunnen uitstrekken zonder de top van de paal te kunnen raken. De krabpaal moet ook stabiel zijn. De paal met gemaakt zijn van materiaal dat de kat kan openkrabben. Als de kat zijn kentekens niet kan achterlaten, heeft een krabpaal geen enkele zin. Jute doet het goed bij veel katten.Veel mensen zetten een krabpaal zoveel mogelijk uit het zicht, maar negeren zo de behoeften van een kat. Een kat wil zijn kentekens laten zien. Zet de paal, zeker in het begin, op goed zichtbare plekken, liefst dichtbij een meubel waaraan je kat al is beginnen krabben.

Nagels knippen

De schade aan je meubelen kan ook beperkt worden door de nagels van je kat te knippen. Gebruik hiervoor een speciale nagelknipper voor katten. Knip alleen de scherpe puntjes af en niet het  voorsten gevoelige stuk van de nagel. Vraag raad aan je dierenarts.

Dit bericht is gepost op 19 February 2008 om 09:24 uur en is geplaatst in Katten opvoeding.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.