Net zoals bij oudere honden, zijn er ook een paar specifieke gezondheidsproblemen die vooral bij puppy’s voorkomen. We lichten ze even toe.
Wormen of een plotse verandering in het dieet van je pup zouden tot braken en diarree kunnen leiden. Voer alle voedselveranderingen geleidelijk aan door zodat het delicate spijsverteringssysteem van je pup de tijd krijgt eraan te wennen. Ontworm hem regelmatig. Vermijd melk. Als je pup mot braken en diarree heeft, roep dan meteen de hulp in van je dierenarts.
Als je pup ouder wordt, zal hij de neiging krijgen te kauwen op alles wat in zijn gezichtsveld komt. Geef hem zijn eigen kauwspeeltjes en laat niets rondslingeren. Veel pups vinden het zelfs leuk in hun baasjes handtas , de vuilnisbak of het speelgoed van de kinderen te rommelen. Wees dus aandachtig. De pup zou wel eens een giftige stof kunnen binnenspelen. Het voorwerp zou ook zijn ademhaling kunnen blokkeren. Als je het vermoeden hebt dat je pup iets ingeslikt heeft, ga dan naar de dierenarts.
De beenderen van een pup zijn erg breekbaar. Botbreuken komen dus erg vaak voor. Dat kan gebeuren wanneer er iemand op de pup trapt, als hij van de zetel valt, enz. Als je pup mankt, ga dan naar de dierenarts. De breuk zal vanzelf ook snel genezen, maar moet correct gespalkt worden om te voorkomen dat de botten terug aaneen groeien.
Autoziekte komt erg vaak voor bij jonge puppy’s. Geef je pup geen voedsel voor je vertrekt en rijd eerst een blokje rond. Als je pup gewend is aan de beweging van je auto, is hij meestal wel klaar voor een langere rit.
Dit bericht is gepost op 9 March 2009 om 11:08 uur en is geplaatst in Honden gezondheid.